Téma: Hogyan szerezhetek tudomást a közbeszerzésekről?

 

Kérdés:

Szeretnék közbeszerzéseken indulni. Hogyan szerezhetek tudomást a kiírt közbeszerzésekről?

 

Válasz:

A közbeszerzési eljárások megindulását - a legkisebb értékű közbeszerzéseket kivéve, amelyek közvetlen felhívással indulnak és nem kerülnek meghirdetésre - az ajánlatkérőnek minősülő szervezetnek a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Adatbázisában (KBA), a Közbeszerzési Értesítőben, illetve a legnagyobb értékű, közösségi értékhatárt elérő beszerzések esetén az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzé kell tennie. Az EU Hivatalos Lapjában megjelenő hirdetmények tájékoztató jelleggel megjelennek a Közbeszerzési Értesítőben is.

 

1. Az Összefoglaló tájékoztatással meghirdetett eljárások

Nemzeti eljárásrendben az eljárások nem hirdetmény, hanem az un. Összefoglaló tájékoztatás útján kerülnek meghirdetésre. Az Összefoglaló tájékoztatások a Közbeszerzési Hatóság honlapján, a Közbeszerzési Adatbázisban, a Dokumentum típus szerinti keresőben az Összefoglaló tájékoztatások alól tölthetők le).

Kivételt képeznek ez alól az 500 millió Ft-ot elérő értékű építési beruházások, az uniós értékhatárt elérő értékű, 3. melléklet szerinti szolgáltatás megrendelések, valamint az előzetes tájékoztatóval meghirdetett közbeszerzési eljárások, melyek továbbra is a Közbeszerzési Értesítőben közzétett ajánlati/részvételi felhívás útján kerülnek meghirdetésre.

Az Összefoglaló tájékoztatások csak a megindítani tervezett eljárásokra vonatkozó alapvető információkat tartalmazzák és arra szolgálnak, hogy az érdeklődő gazdasági szereplők jelezhessék érdeklődésüket az adott közbeszerzési eljárás iránt.

Az ajánlatkérő az Összefoglaló tájékoztatás alapján bejelentkezett gazdasági szereplőknek küldi meg az eljárást megindító felhívást. Továbbá az ajánlatkérő megküldheti olyan gazdasági szereplőknek is a felhívást, akik nem jelezték érdeklődésüket, de szeretné bevonni őket a közbeszerzési eljárásba.

Az ajánlatkérő legalább 3 gazdasági szereplőnek köteles meg küldeni az eljárást megindító felhívást.


2. A Közbeszerzési Értesítőben meghirdetett eljárások

Az 500 millió Ft-ot elérő értékű építési beruházások, az uniós értékhatárt elérő értékű, 3. melléklet szerinti szolgáltatás megrendelések, valamint az előzetes tájékoztatóval meghirdetett közbeszerzési eljárások továbbra is a Közbeszerzési Értesítőben közzétett ajánlati/részvételi felhívás útján kerülnek meghirdetésre.

 

A Közbeszerzési Értesítő hivatalosan elektronikus módon jelenik meg, hetente 3-szor: hétfőn, szerdán és pénteken. A legfrissebb szám elektronikus változata megtekinthető a www.kozbeszerzes.hu cím alatt. A tartalomjegyzékben feltüntetik az ajánlatkérő nevét és a közbeszerzés tárgyát, így könnyen megkereshetők az Önöket érdeklő hirdetmények.


3. Az EU Hivatalos Lapjában, a TED-en meghirdetett eljárások

Az uniós értékhatárt elérő értékű közbeszerzési eljárások az EU hivatalos Lapjában, a TED-en kerülnek meghirdetésre. Az EU Hivatalos Lapjának csak elektronikus változata van. Megtekinthető a következő címen: http://ted.europa.eu, magyar nyelven is.